Wat kost een wereldreis?

De vraag 'Wat gaat het mij nou kosten?' wordt vaak gesteld. Er is hier echter niet een eenvoudig antwoord op te geven. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij de bepaling van de kosten, bijvoorbeeld: hoe lang ga je weg, waar ga je heen, slaap je in een bamboehut of een hotel etc.

Globale indicatie van de kosten per dag

  • Het zijn kosten per persoon.
  • Bij het reizen wordt uitgegaan van een zelfstandige reis met twee personen.
  • Bij een bezoek aan landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan en de USA moet je rekening houden met stevig hogere kosten (zie ook de kostenplaatjes in de landenoverzichten).

5-15 euro per dag:

  • In Azië kun je in dorms (slaapzalen) slapen of kamers delen in de goedkoopste hostels. Doe je hetzelfde in Latijns-Amerika of Afrika dan kun je weinig kilometers maken en als je het toch doet, je tent meenemen. Altijd het goedkoopste vervoer regelen en veel tijd overal voor uittrekken, veel kaakjes eten, water drinken en kilo's kwijtraken, continu afdingen en op je tellen passen, niet teveel leuke dingen doen (trekkings, duiken, raften, jungle tours etc.), maar veel 's nachts reizen en uitrusten op goedkope strandplekken e.d.

10-25 euro per dag:

  • Kamperen in Afrika en Latijns-Amerika of redelijk goedkoop slapen, zo nu en dan een uitspatting, verder redelijk goedkoop reizen, op je budget passen maar een kamer met een eigen toilet moet, zeker in Azië, meestal lukken.

25-50 euro per dag:

  • Je hebt je eigen bamboehut/kamer met toilet, regelmatig lekker eten met een biertje, geregeld de snelle airco bus/trein ipv altijd weer die boemel die om 4 uur ‘s nachts is vertrokken en je halverwege langs de kant ziet staan, niet moeilijk doen over een paar roepies meer voor die arme riksjasloeber, geregeld een jungletocht maken, duiken, motor huren e.d., leuke souvenirtjes opsturen naar huis.

Per land per dag.

 

Advies

  • Via de JoHo keuzehulpmiddelen krijg je meerdere opties voorgeschoteld maar moet je uiteindelijk wel zelf kiezen. 
  • In de JoHo keuzekit over de kosten vind je mogelijkheden om te besparen en concrete kosten overzicht